Rijswijk moet dit jaar nog 70 statushouders huisvesten

In het Hof van Elsenburg (het voormalig azc-terrein) krijgen statushouders tijdelijk onderdak totdat er een geschikte reguliere woning beschikbaar is.

De overheid doet haar best asielzoekers met een verblijfsvergunning onder dak te brengen. De gemeenten worden hierop aangesproken. Voor Rijswijk betekent dit dat in de rest van 2023nog 70 mensen moeten worden ondergebracht.

In het eerste halfjaar was de taakstelling voor Rijswijk 9, maar de gemeente wist 27 statushouders aan woonruimte te helpen. Deze gegevens blijken uit cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

32.000 statushouders
Alle 342 gemeenten moeten tezamen 32.000 statushouders woonruimte bieden. Het eerste halfjaar was dat 21.000, maar dat aantal is niet gehaald. De voorsprong van Rijswijk over het eerste halfjaar van 18, wordt verrekend in het tweede halfjaar. Overigens zijn er in juli al 7 statushouders in Rijswijk komen wonen.

Geen achterstand
Rijswijk behoort in de hele provincie Zuid-Holland tot één van de veertien gemeenten die in het eerste half jaar de taakstelling heeft gehaald. Een aantal van de 36 gemeenten is het tweede halfjaar begonnen met een achterstand. Omdat het zo moeilijk is statushouders aan woonruimte helpen moeten veel van hen langer in een AZC blijven wonen. Dat zijn er nu nog 15.700, een aantal dat nauwelijks daalt.

Deze artikelen heeft u misschien gemist