Doe mee met eindsprint NK Tegelwippen

Volgende week zaterdag 28 oktober is de eindsprint van het NK Tegelwippen. Het is de laatste kans tuinbestrating gratis in te leveren bij de tegeldumpcontainer. De container staat van 12.00 uur tot 15.30 uur op de hoek van de kruising Pasgeldlaan – Jaagpad. Inwoners die tegels inleveren, krijgen een gratis biologisch voorjaarsbollenpakket.

Klimaatklaar

Tijdens dit laatste tegelwipweekend leggen bewoners aan het Jaagpad tuinen en klimplanten langs hun gevels aan om hun straat klimaatklaar en kleurrijker te maken. Nationaal Park Hollandse Duinen en Steenbreek Rijswijk helpen de bewoners daarbij.

NK Tegelwippen

Ieder jaar gaan Nederlandse gemeenten, waaronder de gemeente Rijswijk, met elkaar de strijd aan om tegels in tuinen te vervangen door groen. Dit jaar doen 150 gemeenten mee aan dit spel, dat op 31 oktober eindigt. Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer we tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, maken we Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier. Meer weten over het NK Tegelwippen? Klik dan hier.

Meer groen voor een beter klimaat

Het KNMI presenteerde onlangs de nieuwe klimaatscenario’s voor Nederland. We krijgen nog meer te maken met hittegolven, langdurige droogte en enorm zware regenbuien. Waterschappen, gemeenten, Operatie Steenbreek en tuincentra met groene klimaatpleinen vragen daarom aandacht voor meer groen in de tuin, in de straat en op (school)pleinen. 

De gevolgen van extremer weer zijn op te vangen door meer planten, bomen en heesters te planten. De stad warmt minder op omdat groen verkoelt. Bij heftige buien kan het regenwater beter in de bodem zakken, dat geeft minder wateroverlast en houdt water vast voor droge tijden. Ook trekken planten allerlei nuttige beestjes aan. 

Deze artikelen heeft u misschien gemist