PvdA Rijswijk kiest voor noodopvang 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers in Rijswijk

De urgentie om lokaal asielopvang te verzorgen, is ons meer dan duidelijk. Berichten in de media laten zien dat de nood in de afgelopen weken alleen maar groter is geworden. Daarbij is ook de volksgezondheid inmiddels in gevaar in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De oproep aan alle gemeenten om opvang te bieden is luid en duidelijk.

Er zijn landelijk verschillende oorzaken aan te wijzen, waardoor de asielopvang en doorstroming van statushouders naar huurwoningen is vastgelopen. De huidige ontstane crisis en het verzoek van COA, ook aan onze gemeente, is voor onze fractie meer dan voldoende reden om positief te reageren.

Tijdelijke opvang van een kwetsbare groep jongeren, ook in Rijswijk, kan de ontstane crisissituatie in de opvang enigszins verlichten. De PvdA vindt dat onze gemeente naast andere gemeenten in de regio ook weer bereid moet zijn om noodopvang te bieden. Daarbij is tijdens het forumdebat gebleken dat de verantwoordelijk wethouder al het mogelijke in het werk wil stellen om samen met COA en andere partners de voorzieningen op een zo hoog mogelijk niveau aan te bieden.

Heeft onze fractie dan geen vragen meer over de aard en inhoud van het verzoek van COA en hoe zorg, veiligheid en onderwijs in onze gemeente geregeld kunnen worden?

Zeker, we wilden graag van de wethouder horen, of na het forum van eind november nog nieuwe ontwikkelingen waren te melden over begeleiding, zorg en onderwijs. De recentelijk gestuurde brief van COA die wij ontvingen, geeft in ieder geval aan dat zij serieus wil spreken over voorwaarden die de gemeente Rijswijk op tafel legt.

Onze fractie is zich ervan bewust dat noodopvang geen volwaardige opvang zal zijn, zoals deze groep jongeren eigenlijk verdient. Het verblijf in een hotel voor 6 maanden vindt de PvdA ook geen optimale leefomgeving voor jongeren. En jongeren van 15-18 jaar horen iedere dag volwaardig onderwijs te genieten en daardoor aan hun toekomstperspectief te werken.

Echter het alternatief: het verzoek afwijzen en daardoor de groep van 50 jongeren in zeer waarschijnlijk nog slechtere omstandigheden elders onderbrengen, is voor onze fractie geen optie.
We hebben er vertrouwen in dat onze gemeente op een duidelijke wijze met COA het voortgangsoverleg over genoemde punten in zal gaan.

De PvdA-fractie heeft ingestemd met het verzoek om noodopvang voor 6 maanden aan 50 AMA’s in Rijswijk te verlenen. Helaas was er geen meerderheid in de raad voor.

De motie van D66 Rijswijk/CU Rijswijk om het College de opdracht te geven structurele kleinschalige opvang samen met regiogemeenten te onderzoeken hebben we ook van harte ondersteund. Dit biedt juist de mogelijkheid om kwalitatief betere huisvesting en voorzieningen te treffen voor een langere termijn. Maar ook hier was geen meerderheid voor in onze raad.

En zo gaan we waarschijnlijk van crisis naar crisis in de opvang van vluchtelingen. Gesleep met mensen van de ene locatie naar een andere. Voor de PvdA Rijswijk een treurig perspectief.

Namens PvdA-fractie,
Wil van Nunen (foto)

Deze artikelen heeft u misschien gemist