Claudia Schmit is een levenskunstenares en maakt prachtige schilderijen

Vorige week ontmoette ik de Haagse kunstenares Claudia Schmit.  Zij verblijft regelmatig op Rhodos waar haar partner Michiel van Staveren werkzaam is als duikinstructeur op een boot vanuit de organisatie ‘De Waterhoppers’.  Ze leiden een boeiend leven, dat hen naar prachtige oorden brengt. Vorig jaar bezochten ze de oudheden in Egypte en de afgelopen periode waren ze op Bali, waar Michiel aan onderwaterfotografie doet en Claudia nieuwe inspiratie opdeed voor haar schilderijen en er direct op Bali mee aan de gang ging. Een boeiend gesprek met Claudia volgt. Ze ziet er zongebruind uit en de lach op haar gezicht is nooit ver weg.

Vrije geesten

Claudia vertelt: ‘Michiel en ik zijn vrije geesten én veganistisch. We leven in het nu en laten ons niet leiden door wat zogenaamd moet. Loslaten 2.0 noem ik de wijze waarop we leven wel eens. En dat is je hart volgen, genieten van ieder moment en leven met passie. Pluk de dag!
De afgelopen jaren werd het voor ons nog duidelijker wat echt belangrijk is in het leven. Een goedbetaalde baan of grote auto of andere materiële welvaart vinden wij niet belangrijk. Wat ons echt gelukkig maakt is om elke dag te doen wat wij leuk vinden. Onze gezamenlijke passie achternagaan. Meer hebben wij niet nodig om gelukkig te zijn’.

‘Ik werk als kunstenaar naast Den Haag ook vanuit Rhodos. Mijn vader is de bekende Haagse drummer Frans Schmit en schrijver van een boek over de Haagse Ooievaar. Daarnaast zitten wij graag met elkaar in zijn grote en prachtige stadstuin.  Ik schilder zowel vrij werk als schilderijen in opdracht. Ik maak onder meer schilderijen van landschappen en bloemenvelden. Wist je overigens dat ik zelfs drinkmokken en glazen heb beschilderd met mijn eigen Sissielijn? We hebben er nog een kleine hoeveelheid van’.  

Inspiratie uit vele dingen

‘Ik ben samen met mijn zus Viola geboren en opgegroeid in Den Haag, een mooie tijd bij lieve en betrokken ouders. We kwamen ook regelmatig in Rijswijk. We hadden daar bekenden en gingen graag naar winkelcentrum De Boogard. 

In 2010 ben ik begonnen met schilderen en sindsdien heb ik een eigen stijl ontwikkeld. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Soms uit een mooie foto uit de natuur, dan weer uit iets dat ik heb gezien tijdens één van mijn reizen of gewoon uit mijn fantasie. Het meest bijzondere aan het maken van schilderijen vind ik het proces hoe het schilderij tot stand komt. Van tevoren weet ik niet precies hoe het eruit komt te zien en dat is altijd weer een inspirerend proces; ieder schilderij is een verrassing. Ik ben autodidact en werk met acrylverf op katoenen doeken. Mijn werk hangt inmiddels in meerdere landen. Inspiratiebronnen zijn voor mij Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Ik heb in Amsterdam les gehad van Clare van Stolk, Vincent van Oss en Marjan Lahnstein. Op Rhodos van Stella Matala. Sinds enige tijd heb ik ook een expositie bij Huisartsenpraktijk Aan de Laan in Den Haag’

Momenteel exposeert Claudia met vijf van haar recente doeken ook bij Kunst – 227 aan de Koninginneweg 227 – 2 hoog in Amsterdam.
 

Ook Bali inspireert haar

Claudia gaat verder en vertelt: ‘Recent ben ik tijdens ons verblijf op Bali bezig geweest aan een Groot Balinees kunstwerk met Balinese bladeren gemaakt met cyanotypetechniek.
Met deze techniek bestrijk je het canvas in volledige duisternis met cyanotype. Je plaatst er voorwerpen op en laat hem een ​​tijdje in direct zonlicht staan. Hierdoor ontstaat een negatieve afdruk op het canvas. Een beetje zoals hoe oude foto’s uit film werden ontwikkeld.
De afgelopen tijd heb ik met deze techniek op kleinere doeken geëxperimenteerd om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Ik heb het geprobeerd in verschillende weertypes met veel zon, wolken, nat en droog, verschillende droogtijden, enz. Ik ontdekte dat het daarna wassen van het canvas met azijn een dieper blauw zou creëren. Ik heb verschillende soorten bladeren geprobeerd en gedroogd.
Na al mijn try-outs kreeg ik het resultaat dat ik wilde. Dus begon ik aan het grote canvas te werken. Ik ben erg blij hoe het eruit is gekomen’

Zorg voor vele zwerfkatten op Rhodos

Eenmaal weer op Rhodos leidenClaudia en Michiel hun leven  te midden van tientallen zwerfkatten op Rhodos. Ze leven in een mooi en erg oud bijgebouw van een kasteel. De muren zijn ruim anderhalve meter dik. Uiteraard volledig wit gemaakt tegen de felle zomerse zon. 

Op hun facebookpagina’s kun je een aantal foto’s zien waar Claudia gezeten achter haar schildersezel met de kat op schoot werkt aan haar doeken. Ze vertelt: ‘ Voor mijn serie “Cats & Flowers” ​​schilderde ik katten uit de oude stad van Rhodos. Ik doneer 20% per verkocht schilderij aan @rhodoscats !(zie Instagram) Zij zorgen voor voedsel en verzorging van straatkatten in de oude stad. Je vindt de schilderijen van 40x40cm in de webshop –

http://claudiaschmit.nl/product-categorie/schilderijen Ik heb een Instagram pagina aangemaakt : @rhodoscats. Mocht je het leuk vinden dan kun je hier het werk van de vrijwilligers en de katten in de oude stad van Rhodos volgen’.

Wij hebben ook een mooi kontakt met Vasiliki. Elke ochtend komt ze alle zwerfkatten in onze straat voeren. Ook de vele katten rond het kasteel in de oude stad. In totaal voert ze er elke dag ongeveer 60! Dit doet ze op vrijwillige basis. Ze geeft haar geld eerst uit aan de katten en daarna pas aan zichzelf. Een echte kattenmoeder dus. Regelmatig vindt ze een kitten die verzorging nodig heeft en dat doet ze dan ook. Op Rhodos zijn er veel zwerfkatten. Zo kom je dus in ons geval aan 9 stuks 😺 Wij doneren af en toe aan Vasiliki. Wil je dat ook dan kan dat via deze link: https://gofund.me/dc6a76f6


We besluiten het boeiende interview met Claudia met een fotosessie waarbij ze zegt: Als de lezers van dit stuk misschien deze zomer op Rhodos zijn kom dan een dagje met ons mee op de boot van Waterhoppers!

Tekst: Martin Reitsma

Deze artikelen heeft u misschien gemist