Boon-literatuurprijzen voor roman ‘Alkibiades’ van Rijswijker Ilja Leonard Pfeijffer

Het historische epos ‘Alkibiades’ van geboren Rijswijker Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Boon 2024 prijs gewonnen. Pfeijffers ‘Alkibiades’ haalt ook de publieksprijs binnen.

In Turnhout ging de Boon-literatuurprijs, de belangrijkste boekenprijs van Vlaanderen in de categorie fictie en non-fictie naar ‘Alkibiades’ van de schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, geboren Rijswijker.

Het VRT nieuws: “Het boek is een turf van bijna 1.000 bladzijden (waarvan een 300-tal met noten en aantekeningen) over een Griekse politicus uit de vijfde eeuw voor onze tijdrekening. Alkibiades heeft echt bestaan en Pfeijffer put ook uit de geschiedenis, maar tegelijk zijn veel aspecten fictief.

De jury van de Boon
Een “onvergelijkbaar boek”, volgens de jury van de Boon, onder leiding van Mustafa Kör. “Een gefictionaliseerde biografie. Een avonturenroman zonder grenzen en een filosofisch en politiek tractaat over onze moeilijke omgang met democratie. Het boek daagt de lezer uit en laat hem geen keuze: het is zwemmen of verzuipen. Wie de overkant haalt, draagt het boek voor altijd met zich mee”.

“Dit boek is ook een statement. Literatuur is veel meer dan slimme, snelle boeken voor hippe mensen met weinig tijd. Dat Alkibiades vanuit de vijfde eeuw voor Christus tot ons spreekt op een moment dat de wereld siddert voor wat de toekomst ons zal brengen, maakt zijn levensverhaal actueler dan ooit,” zegt de jury.

Het is de eerste Vlaamse literaire prijs voor de Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer. Andere bekende romans van hem zijn ‘La Superba’ en ‘Grand Hotel Europa’. Pfeijffer is naar eigen zeggen buitengewoon dankbaar en ontroerd. “Als ik nog in Nederland zou wonen, zou ik naar België emigreren. Hier is het niveau nog acceptabel”. Pfeijffer woont in Italië en richtte zich in zijn dankwoord ook in het Italiaans tot zijn vrouw Stella.

Deze artikelen heeft u misschien gemist