353 jonge bomen voor Rijswijk

(foto: website gemeente Rijswijk)

Rijswijk heeft in totaal 353 nieuwe bomen. Deze zijn de afgelopen maanden geplant. Met name in de woonwijken en straten.

Boombeheerder Erik

Daar waar zieke of dode bomen weg moesten, heeft de gemeente nieuwe geplant. Waar let de gemeente eigenlijk op bij het planten van onze bomen? En waarom staan er altijd palen bij? Gemeentelijke boombeheerder Erik geeft antwoord.

“We streven altijd naar de juiste boom op de juiste plek. Voor iedere nieuwe boom kijken we goed naar welke ruimte er is en welke soort het beste past in een straat. In een straat waar veel ruimte is, kan natuurlijk een grotere boom komen dan in een straat met weinig ruimte. Om de juiste soort te kiezen, kijken we onder andere naar welke bomen er al staan. 

Als er bijvoorbeeld oude kastanjes staan die zijn aangetast door kastanjebloedingsziekte, dan is het slim om er een andere soort bij te planten die daar niet gevoelig voor is. Variatie is namelijk erg belangrijk om de impact van mogelijke ziektes zo laag mogelijk te houden. En omdat we meer biodiversiteit willen, kijken we ook goed naar welke soorten belangrijk zijn voor insecten.”

Waarom staan er boompalen bij nieuwe bomen?

Erik: “Bij nieuwe bomen plaatsen we standaard twee boompalen. Deze zorgen ervoor dat de jonge boom stevig staat en zich met zijn nieuwe wortels stevig in de grond kan vastzetten. Na drie jaar heeft de boom deze palen niet meer nodig en halen we ze weer weg. De boompaal krijgt van ons een kleurtje, ieder jaar een andere. Zo weten we in welk jaar de boom geplant is en hoeveel water deze bij iedere watergeefronde nodig heeft. 

Nieuwe bomen krijgen drie jaar lang extra water, om te zorgen dat ze goed kunnen groeien. Het eerste jaar krijgen ze de meeste liters en dat bouwen we in de jaren daarna af.  Op een aantal plekken in Rijswijk hebben we vochtsensoren in de grond. Deze meten de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Zo weten we precies wanneer de nieuwe bodem extra water nodig hebben én verspillen we geen water.”

Waar staan welke bomen?

“We hebben dit jaar in totaal veertig verschillende soorten geplant, met nog meer ondersoorten”, aldus de boombeheerder. “Van esdoorn tot den, van sierkers  tot zelkova. De Perzische slaapboom (Albizia julibrissin) en de doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica) zijn wel de meest opvallende. De slaapboom staat in Hof van Sion en achter de Brantingstraat, de doodsbeenderenboom in park De Driesprong.”

Meer weten?

Wilt u weten waar welke bomen staan? Kijk dan op de kaart op deze website.

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist