Basketballer Keye van der Vuurst: “Samen spelen met broer Boyd is overtreffende trap”

foto: Eric van der Ende

In het Topsportcentrum in Almere vond vrijdagavond iets bijzonders plaats. De Rijswijkse basketballer Boyd van der Vuurst de Vries (23) debuteerde voor het nationale mannenteam, the Orange Lions. Hij deed dit in de WK kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne (77-97 nederlaag voor Oranje), samen met zijn meer ervaren broer Keye (bijna 21). Voor beiden kwam in de polder een droom uit…..

De wedstrijd in Almere was het eerste duel dat de broers Boyd en Keye weer eens samen speelden. Bij het ooit bij de Rijswijkse Openbare Scholengemeenschap (ROS) door Franklin Dikmoet opgerichte Lokomotief, speelden ze geregeld samen met elkaar. Ze kwamen ook voor nationale jeugdteams uit, maar vanwege het leeftijdsverschil, Boyd is ruim twee jaar ouder dan Keye, zaten ze samen nooit in dezelfde selectie. Keye was met winst van zilver (U16) en goud (U18) ook toen al, succesvoller dan Boyd. Deze laatste kan zich nog goed herinneren dat ze bij Lokomotief een keer met de U16 kampioen van Nederland zijn geworden. “En daarna nog twee keer met de U18”, vult hij vervolgens aan. De eerste titel werd door het twee binnengesleept toen hun vader nog coach was, hetgeen de victorie alleen maar nog meer bijzonder maakte. Vervolgens gingen beide Rijswijkse basketbaltalenten hun eigen weg. Boyd ging naar de kust naar marinestad Den Helder waar hij vier jaar op het hoogste niveau voor de plaatselijke basketbaltrots uitkwam. Vorig seizoen vertrok hij naar België waar het avontuur bij Okapi Aalst voortijdig ten einde kwam om vervolgens het seizoen in Spanje bij Tau Castella af te maken. Dit seizoen is Boyd steunpilaar bij Landstede Basketbal in Zwolle, een overstap waar hij tot op de dag van vandaag nog geen spijt van heeft gehad.

Boyd, spelend op de positie van guard, is in de Hanzestad goed voor een gemiddelde van 14 punten en 4 assists in bijna 29 minuten per wedstrijd. Terugkijkend op dit eerste seizoen is hij blij de kans om in de hoofdstad van Overijssel aan de slag te gaan, met beide handen heeft aangegrepen en dat hij blij is dat hij bij Landstede zit. Zijn goede spel in de gezamenlijke Nederlands/Belgische competitie, de BNXT League, is ook de technische staf van de Orange Lions niet ontgaan. In hun zoektocht naar noodzakelijke verjonging van de nationale selectie wegens het vertrek van routiniers, konden ze onmogelijk meer om Boyd heen.

Als het aan broertje Keye, het wonderkind van het Nederlandse basketbal, had gelegen, was deze al veel eerder geselecteerd. ‘Boyd verdient deze selectie, dus waarom zo lang gewacht? Voor ons is dit heel bijzonder, wij zijn allebei bij Lokomotief begonnen, hebben daarna onze eigen route gekozen en nu zitten we samen bij de nationale selectie. Onze ouders waren al blij toen ik voor het eerst werd geselecteerd, maar dit is helemaal de overtreffende trap”, aldus de al op jonge leeftijd (15) naar de Belgische kampioensfabriek Oostende vertrokken Keye.

Het nationale mannenteam maakt na deze nederlaag tegen Oekraïne geen kans meer op deelname aan het WK. Het volgend toernooi waar de Lions zich voor kunnen plaatsen is EuroBasket 2025.

Bron: Basketball.nl

Deze artikelen heeft u misschien gemist