Minister steunt halteplaats nieuwe citysprinter in RijswijkBuiten

Donderdag 10 november is besloten dat er bijna 4,8 miljard wordt geïnvesteerd in de bereikbaarheid in Zuid-Holland. Wethouder Armand van de Laar (Stadsontwikkeling) is dat namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en samen met de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam en Den Haag overeengekomen met de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Binnenlandse Zaken. Ook Rijswijk is onderdeel van deze regionale miljardeninjectie.

Het kabinet investeert landelijk 7,5 miljard in openbaar vervoer, fiets en wegen. Hierdoor wordt het mogelijk om de grote aantallen woningen te bouwen die nodig zijn om de woningnood op te lossen. Het ministerie is met de gemeenten, de Provincie Zuid-Holland en met de MRDH overeengekomen samen in totaal 4,8 miljard te investeren in de regio. Hiervan wordt bijvoorbeeld een nieuwe brug over de Maas in Rotterdam betaald en wordt het treinspoor tussen Leiden en Dordrecht verbeterd.

Citysprinter Rijswijk Buiten
“Dit betekent voor Rijswijk dat we nu echt werk gaan maken van een idee wat al langer een grote wens is: de ontsluiting van Rijswijk Buiten met een snelle spoorverbinding. Met de aanleg van een halteplaats krijgen de inwoners van Rijswijk Buiten veel beter toegang tot openbaar vervoer”, aldus wethouder Armand van de Laar. Als onderdeel van het pakket wordt het komende jaar onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een extra Rijswijkse halteplaats als onderdeel van een zogenaamde nieuwe citysprinterverbinding. De hele spoorlijn en daarmee bereikbaarheid van de regio verbetert met nieuwe haltes zoals Schiedam Kethel, Rotterdam Van Nelle en Dordrecht Leerpark.

Tram Den Haag-Delft
Ook worden er miljoenen geïnvesteerd in het openbaar vervoer in Den Haag. Dit om de sterke groei rondom het Centraal Station mogelijk te maken. In dit deel van Den Haag komen tot 2040 zo’n 25.000 woningen en 30.000 extra banen. Onderdeel van de plannen is om vaker een tram over de Geestbrugweg te laten rijden. In het voorjaar nemen de gemeenteraden van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk een besluit over de ontsluiting van het hele gebied.

De MRDH is het samenwerkingsverband van 23 gemeenten. Als wethouder mobiliteit is Van de Laar hier portefeuillehouder Investeren in Bereikbaarheid. In deze rol was hij onderhandelaar namens de deelnemende gemeenten voor het totale investeringspakket. De afspraken zijn op donderdag 10 november gemaakt in het zogeheten Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT).

Deze artikelen heeft u misschien gemist