Jaarboek 2022 Historische Vereniging Rijswijk uitgereikt

In de jaarlijkse november vergadering is het Jaarboek 2022 uitgereikt aan Elisabeth Rijkels-Visser, de ‘Geestelijk moeder’ van het Hansken bankje rond de boom voor de oude kerk.



Een twaalftal schrijvers hebben interessante verhalen geschreven over o.a. het geheim van Rijswijk. De drievoudige moord in Rijswijk in maart 1985. Drie leden van een muziekbandje zijn koelbloedig neer geschoten.

Een verhaal over ‘De Delftse Pauw’, de aardewerkfabriek en showroom aan de Delftweg in Rijswijk. De fabriek is begonnen in 1954 en gesloten in 2020. Een mooie beschrijving van het productieproces van het Delfts Blauw en de vele buitenlandse bezoekers, ruim een miljoen in die periode.

Rijswijk honderd jaar geleden, 1922, een mooie geschiedenisles over dat jaar.

W.L. Penning jr. een Rijswijkse dichter (1840-19240) een mooi geschreven portret.
Tollen en tolhuizen in Rijswijk een 1e geschreven deel over de geschiedenis van de tolheffing en tolhuizen in Rijswijk.

Een biografie over de hofschilder Abraham Calissendorff (1853-1898). Rijswijk en de Romeinse Limes, het tracé van ‘Romeinse snelweg’ Sir Winston Churchillaan naar Naaldwijk.

Een boekbespreking ‘De geschiedenis van Pasgeld en ’t Haantje’ een boek van Wilbert van Bijlert.
Het is slechts een greep uit het rijk geïllustreerde jaarboek 2022.

‘Verteld Verleden’ een klein boekje met korte verhalen van Rijswijkers, van o.a. Loek Bosman, Peter Speetjns, Huibert van Eijsden en Kees de Ruijter (de draaiorgelman).

In de vergadering was een lezing over het sociale beleid van Jacques van Marken (1845-1906) directeur en innovater van de Gist en spiritistfabriek.

Tekst en foto’s: Paul Schepman

Deze artikelen heeft u misschien gemist