Europees feest in Rijswijk: octrooiverdrag bestaat 50 jaar

Donderdag was het feest in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Het was precies 50 jaar geleden dat het Europees octrooiverdrag werd gesloten.

Dankzij dit verdrag kunnen uitvinders, onderzoekers en bedrijven van over de hele wereld met één aanvraag bescherming krijgen voor hun uitvinding in alle deelnemende landen. In 1973 waren dat er nog 16, maar anno 2023 is het netwerk uitgegroeid tot 39 lidstaten, waaronder de volledige Europese Unie en landen als Noorwegen, Zwitserland en Turkije.

EPO
Het verdrag vormde de basis voor de oprichting van het Europees Octrooibureau, beter bekend onder de afkorting EPO (European Patent Office). Naast de hoofdvestiging in München, heeft het EPO al sinds 1988 een vestiging in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Hier werken 2.600 mensen. Het EPO is na de Europese Commissie de grootste organisatie van Europa.

Bijzondere mijlpaal
“Ik ben bijzonder trots dat onze stad al jarenlang een thuisbasis is van zo’n belangrijk en gerenommeerd instituut”, zegt burgemeester Huri Sahin. “Namens onze gemeente feliciteer ik het EPO van harte met de bijzondere mijlpaal die vandaag is behaald. Al 50 jaar wordt gewerkt aan wereldwijde innovatie, met als doel een veiligere, slimmere en duurzamere wereld. Dat is ontzettend waardevol.”

Om het 50-jarig bestaan te vieren vond vandaag een feestelijke bijeenkomst plaats in de EPO-vestigingen, met onder meer een live-verbinding tussen München en Rijswijk. Via een groot scherm vonden over en weer toespraken plaats. Vanuit Rijswijk onder meer door minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en vanuit München door EPO-president António Campinos, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen (foto hieronder)

Prijzen uitgereikt door de koning
De bijeenkomst werd in Rijswijk bijgewoond door Koning Willem-Alexander. Hij reikte op het podium prijzen uit aan de winnaars van de ‘Collaborative Art Competition’: een kunstproject voor kinderen uit alle lidstaten waarbij ze in beeld moesten brengen hoe innovatie het leven op aarde kan helpen te verbeteren.

Deze artikelen heeft u misschien gemist