‘Blikkie’ terug en vooruit (deel 4): Ger Kruger

Ger Kruger is al enige tijd fractievoorzitter van de grootste partij in Rijswijk, Beter voor Rijswijk. Een man die begaan is met de gemeente, maar ook met projecten en evenementen zoals het Strandwalfestival, de Sinterklaasviering en het Rock Art Museum in Hoek van Holland dat hij naar Rijswijk wil halen.
Wij vroegen Ger Kruger om terug te kijken op het afgelopen jaar en een blik vooruit te werpen op 2024.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van 2023?
Ger: ”Hoogtepunten waren er veel. Ik denk aan het geslaagde Strandwalfestival. Het mooiste weer en het moment waar heel Rijswijk bijeen kwam. Ook was het voor mij, als vrijwilliger, genieten van de Avondvierdaagse, waar veel scholieren uit Rijswijk, zoals vanouds, weer konden meelopen. De opening van het Huis van der Stad, bijzonder gebouw waar bibliotheek, Trias en gemeentelijke organisatie zijn samengevoegd. Het zal zeker bijdragen tot verbinding.
Uiteraard ook dieptepunten zoals een politieke discussie in de gemeenteraad over de kleur van zwarte Piet. De politiek behoort zich niet te bemoeien met traditionele vieringen. Het was toch van de gekke dat er twee intochten werden gehouden. Ook recentelijk de moord op de Rijswijkse moeder heeft mijn familie en mij geraakt. Zeker omdat dit zo dichtbij is. Gelukkig heeft de crowdfunding, georganiseerd door korfbalvereniging Refleks heel veel opgebracht. De weeskinderen hoeven bij dit verschrikkelijke verdriet zich geen zorgen behoeven te maken over hun financiële toekomst.”

Wat wil je graag anders zien in 2024 in Rijswijk en op privégebied?
“In 2024 hoop ik dat Rijswijk aantrekkelijker wordt door het realiseren van de gewenste samenwerking tussen hotels, musea en schouwburg. Van dit eerder genomen voornemen is helaas nog niets terechtgekomen.

Met welk idee wil je nog steeds iets doen in 2024?
“Ik loop al jaren rond met het idee om het Rockart museum, dat nu in een veel te klein pand is gevestigd in Hoek van Holland, naar een van de leegstaande panden te halen in de Plaspoelpolder. Dit museum beschikt over zoveel materiaal dat zij niet kunnen laten zien uit de historie van de popmuziek uit deze regio vanaf de jaren zestig. Ook van onze Rijswijkse Andy Tielman, die in Nederland de Indorock introduceerde, is materiaal beschikbaar. Ook heel veel materiaal van de radiozenders Veronica en Radio Noordzee die hier voor de kust lagen. Helaas wil het nog niet lukken. Cultuur mag blijkbaar niets kosten. Rijswijk zou trots kunnen zijn op de komst van het Nationaal Rockmuseum Rijswijk.”

Ook zo veel op social media gezeten in 2023? Gaat dat veranderen in het nieuwe jaar?
“Social media zijn een onlosmakelijk onderdeel geworden van deze gemeente. Maak er zelf veel gebruik van, hoewel ik daar zorgvuldig mee om ga. Je trapt zo op iemands tenen. Burgers worden juist via social media mondiger. Goed om daar rekening mee te houden.”

Voor wie heb jij bewondering?
“Na bijna 50 jaar huwelijk heb ik veel bewondering voor mijn partner. Ze heeft altijd een luisterend oor, niet alleen voor mij, maar ook voor anderen. Zij staat altijd klaar voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Waar kijk je naar uit?
“Eind december viert Beter voor Rijswijk haar tienjarig bestaan. Het is geen protestpartij die van alles aan de zijlijn roept wat er niet goed gaat, maar wel haar bestuurlijke verantwoording pakt, met de jonge wethouder Larissa Bentvelzen. De samenwerking binnen de fractie is al tien jaar geweldig. We weten elkaar vrijwel altijd te overtuigen, maar hebben altijd respect voor andere opvattingen. Die ruimte maakt Beter voor Rijswijk uniek. We leggen elkaar niets op. Dat is de bewezen goede manier van samenwerking binnen de fractie.”

In 2024 wordt de 60.000 inwoner van Rijswijk ingeschreven. We gaan naar 80.000 inwoners.
“Rijswijk is een stad in groei, binnenkort groeien we naar 60.000 inwoners en deze groei gaat de komende jaren door. Het zal niet eenvoudig gaan. Deze nieuwe inwoners en woningzoekenden die al jaren op een wachtlijst staan hebben woningen nodig, niet alleen sociale woningen maar ook in het wat hogere segment. De gemeente zal met betrekking tot de toegenomen vraag moeten zorgdragen voor uitbreiding van de sportgelegenheden, niet alleen velden maar ook in sporthallen. Er moeten meer gezondheidscentra moeten komen waar huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten zich kunnen vestigen om aan de behoefte te kunnen voorzien. Veel aandacht voor de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden voor de nieuwe bewoners. Niet iedere bewoner krijgt een bushalte voor de deur en velen hebben de auto nodig voor het werk. Niet iedere medewerker in de zorg kan in de nacht met openbaar vervoer thuis komen.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist