Is Goede Vrijdag een vrije dag?

De vrijdag voor Pasen is het Groene Vrijdag, een officiële feestdag volgens de rijksoverheid op haar website. Maar de kans is groot dat veel mensen vandaag gewoon moeten werken.

Cao of arbeidsovereenkomst

Nederland kent in totaal elf officiële feestdagen. In de wet is echter niet vastgesteld dat werknemers op deze feestdagen vrij moeten krijgen. De overheid heeft dit overgelaten aan de bedrijven en ondernemers zelf. Die moeten dat regelen via een cao of arbeidsovereenkomst. Daarin staat of u vrij bent op officiële feestdagen.

Veel werknemers zijn vrij op feestdagen zoals Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Dit in tegenstelling tot Goede Vrijdag of bijvoorbeeld Bevrijdingsdag. Dit zijn allebei ook officiële feestdagen, maar bedrijven gaan hier heel verschillend mee om.

Katholieke oorsprong

Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Vaak geven bedrijven met een katholieke of christelijke oorsprong daarom vrij vandaag. Scholen mogen zelf bepalen of zij hun leerlingen een dag vrij geven. Veel scholen kiezen ervoor om hun leerlingen vrij te geven.  

In veel andere Europese landen is Goede Vrijdag wel een wettelijke feestdag. De meeste winkels en bedrijven zijn dan dicht.

Deze artikelen heeft u misschien gemist