MONO campagne enthousiast afgesloten met Virtual Reality bril

Een deelnemer ervaart hoe het is om afgeleid te zijn door smartphonegebruik achter het stuur middels een Virtual Reality bril (foto: website gemeente Rijswijk)

Vorige week woensdag was het MONO campagneteam van Responsible Young Drivers (RYD) aanwezig met de 3D-Afleiding Car in het Huis van de stad, en de donderdag daarna met de 3D-Afleiding Bike in het Rijswijks Lyceum.

Het doel van de MONO campagne is het terugdringen van het aantal verkeersdoden en gewonden veroorzaakt door het gebruik van een smartphone in het verkeer.

Virtual Reality bril

Deelnemers krijgen in de simulator van het RYD-campagneteam een Virtual Reality (VR) bril op, waarmee ze een fictieve wereld binnenstappen. Op realistische wijze ervaren ze wat het effect is van afleiding door het gebruik van een smartphone in het verkeer. Zo word je bewust gemaakt van de risico’s van afleiding op de fiets of in de auto.

Appen achter het stuur

Hoe was de ervaring van de deelnemers met de simulator in het Huis van de stad?

Wethouder Armand van de Laar blikt terug: “In het Huis van de stad hebben 51 kinderen en volwassenen deelgenomen. Wat een prima resultaat is. Ook reageerden de deelnemers zeer positief, iedereen die heeft deelgenomen vond het een leuke en leerzame ervaring. Eén vrouw gaf ook toe dat ze wel eens appte achter het stuur en was echt geschrokken van de simulatie. Ze gaat ook meteen veranderingen toepassen in haar rijstijl. De inzet van de simulatie is geslaagd. Volgens mij hebben we wel impact gehad op verschillende individuen. Al met al ben ik heel enthousiast over de MONO campagne in Rijswijk.”

 3D-afleiding bike

In het Rijswijks Lyceum stond de 3D-Afleiding Bike in de kantine. Er was enorm veel belangstelling van de leerlingen om mee te doen. “We waren echt het hoogtepunt van de pauze”, zegt Jeffrey Rauwerda, projectleider van RYD.

Leerlingen van het Rijswijks Lyceum ervaren door een VR-bril hoe het is om afgeleid te zijn op de fiets door smartphonegebruik (foto: website gemeente Rijswijk)

Rauwerda vervolgt: “De reactie van de leerlingen, van mavo tot vwo was zeer positief. Veel leerlingen gaven aan dat zij zich niet lieten afleiden op de fiets. Anderen realiseerden zich het gevaar wel en vonden de tips van RYD erg nuttig. Het was zeer interessant om met de aanwezige wethouder Van de Laar en de leerlingen in gesprek te gaan over dit onderwerp; zelf deelden ze ook veel eigen ervaringen. Ja, de inzet is zeker geslaagd. We werden ook goed geholpen door de school. Ik denk dat we heel wat leerlingen iets hebben bijgebracht vandaag”. 

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist