NK Tegelwippen Rijswijk feestelijk afgetrapt

De feestelijke opening van het schoolplein werd bezegeld met het doorknippen van een lint en het NK tegelwippen werd afgetrapt met de aanplant van een boom op het schoolplein (foto: website gemeente Rijswijk)

Op donderdag gaf wethouder Mark Wit samen met de Freinetschool Parkrijk de aftrap voor het NK Tegelwippen.

Groenblauw schoolplein

Op het schoolplein van de Freinetschool Parkrijk werden vorig jaar veel tegels gewipt. Sindsdien is het omgetoverd tot een groenblauw schoolplein met planten, natuurlijke speeltoestellen en een podium van hergebruikte tegels.

Om het NK Tegelwippen af trappen plantte Mark Wit samen met de leerlingen een nieuwe boom en werd het nieuwe schoolplein officieel geopend. 

Op de vraag van de wethouder waar de kinderen het liefst speelden op het schoolplein werd unaniem gekozen voor dit nieuwe, groenblauwe plein. De regen liet goed zien dat wateroverlast veel groter is op tegels dan op het groen. Ook zorgt een stenen omgeving voor meer hittestress en verlies van biodiversiteit.

Mark Wit benadrukt dan ook het belang van minder steen en meer groen. Niet alleen op schoolpleinen, maar ook in tuinen.

Doet u mee?

Rijswijk eindigde vorig jaar met 5691 gewipte tegels op de 26e plaats van het NK Tegelwippen. Helpt u mee dit jaar nog meer tegels te vervangen door groen?

U kunt uw tegels tijdens de tegeldumpdagen bij de gemeente inleveren. U krijgt er een groen presentje voor terug. Kijk voor de data en locaties van de tegeldumpdagen hier.

NK Tegelwippen

Van 21 maart tot 31 oktober doet Rijswijk mee aan het NK Tegelwippen om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Gemeenten strijden dan tegen elkaar om het grootste aantal tegels te vervangen voor groen. Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna negen miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. 

Meer weten?

Meer informatie vindt u op de website van het NK Tegelwippen. Voor meer informatie over de deelname van Rijswijk aan het NK Tegelwippen kunt u contact opnemen met Operatie Steenbreek via steenbreek@rijswijk.nl.

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist