Column: Station Rijswijk

De Rijswijkse nieuwsmedia stonden de afgelopen week vol met het nieuws dat het station Rijswijk was schoon gemaakt. Opzienbarend nieuws lijkt mij dat niet. Je gaat er toch vanuit dat de eigenaar dat regelmatig doet. Maar nee,  dat is een misverstand. Het is voor het eerst in 28 jaar dat het station grondig is schoongemaakt.

Nu begrijp ik dus wel waarom het station Rijswijk altijd onderaan bungelt  met een onvoldoende op lijstjes met waarderingen voor stations. In 2016 bleek dat station Rijswijk door de reizigersorganisatie Rover was uitgeroepen tot het onaangenaamste station van Nederland

Het is toch onbegrijpelijk dat de eigenaren NS vastgoed en Prorail zo slecht omgaan met hun bezit en de belangen van hun klanten: de reizigers. Maar het is nog ingewikkelder: Ook de gemeente Rijswijk is deels eigenaar van het station Rijswijk en dat maakt het onderhoud en beheer behoorlijk complex. Rijswijk is de enige gemeente in het land die mede eigenaar is van een NS station. Wat zijn wij in Rijswijk toch weer lekker eigenwijs.

In 1988 werd het spoor verdubbeld en er werd gekozen voor een ondergrondse oplossing met een tunnel van 650 meter lang en met een perronlengte van 350 meter. Het gerucht gaat overigens dat de ingenieurs van toen al aan het lobbyen waren voor een hogesnelheidstrein Amsterdam-Parijs over een apart spoor door het Groene Hart en de Rijswijkse tunnel daarom zo hebben ontworpen dat een mogelijke HSL niet door die tunnel met volle snelheid kon rijden. Maar dat terzijde. Tussen de gemeente Rijswijk en NS/Prorail ontstond discussie over waar de ingang moest komen van het station in de tunnel. NS opteerde voor het Piramideplein en de gemeente Rijswijk opteerde voor het Eisenhowerplein. Men kwam er niet uit en de oplossing werd gevonden  op een typische Nederlandse politieke wijze: er kwamen twee ingangen! Een van de gemeente Rijswijk en een van NS/Prorail.

De gemeente Rijswijk wilde eigenlijk van deze situatie af en besloot geen aandacht meer te geven aan het schoonhouden  en onderhouden van hun station. Men wilde dat NS /Prorail het station van de gemeente zou overnemen. En met de plannen voor de verdere ontwikkeling van de Plaspoelpolder en dan met name de Shell locatie/Kesslerpark hoopte men op het inrichten van een vernieuwde stations ingang aan het Eisenhowerplein, dat inmiddels is uitgegroeid tot een prachtig  OV knooppunt van formaat. De ingang Piramideplein zou dan gesloten moeten worden. Op dit moment is mij niets bekend over de stand van zaken  van de gesprekken tussen de gemeente Rijswijk en NS/Prorail. Lijkt mij goed dat dit nu met voortvarendheid wordt aangepakt. Lekker dromen en participeren over een nieuw station in RijswijkBuiten is natuurlijk veel leuker, maar zorg wel dat de situatie met het huidige station eerst op orde komt en blijft, inclusief het schoonhouden van het station in het belang van de reizigers.

Coen Sleddering

Deze artikelen heeft u misschien gemist