PaasIftar: “We moeten blijven werken aan verbinding, voor nu en in de toekomst”

Donderdagavond werd er in de Nieuwe Kerk aan de Steenvoordelaan in Rijswijk een PaasIftar georganiseerd door de twee organisaties/personen die de wens hebben mensen tot elkaar te brengen.

Het is wel bekend over wie we het hebben: Rochelle Heerema (Financieel Netwerk, Poistive Minds) en Sylvia (van de Nieuwe Kerk).

Een Iftar is immers een ideale gelegenheid om wat meer te weten te komen over elkaars religie. Wat betekent een Paasiftar precies? Een Paasiftar is een samensmelting van twee culturele en religieuze tradities. Pasen en de Iftar, de maaltijd die de Moslims nuttigen om het vasten tijdens de Islamitische Heilige maand Ramadan te verbreken. Het concept van een Paasiftar is ontstaan als een manier om interculturele uitwisseling en begrip te bevorderen tussen mensen van verschillende geloofs- en culturele achtergronden.

“Het is nu al een succes deze Iftar”, aldus de wethouder Gijs van Malsen, “want er was een wachtlijst van meer dan 10 personen en dat zegt genoeg. Het is nu al een succes te noemen. Het is belangrijk om het thema ‘verbinding’ in onze samenleving te behouden. Misschien is dat het afgelopen jaren een beetje afgebrokkeld. Ik ben blij dat we met zijn allen hier zitten met allerlei achtergronden, allerlei overtuigingen om samen een maaltijd te delen.” Ook burgemeester Huri Sahin had tijd vrij weten te maken om bij deze Paasiftar aanwezig te zijn en ging het gesprek aan met de aanwezigen.

Sprekers aan het woord: Bert Jan en Yusuf

In het programma kwamen aan het woord religiewetenschapper Bert Jan Lietaert en Universitair Docent ‘Digital Humanities en Islam’, Yusuf Celik. Deze sprekers namen ons mee in onder andere de verschillen en overeenkomsten van beide religies.

Lietaert: “Voor het eerst sinds hele lange tijd vasten de Moslims en Christenen het grootste gedeelte samen. Goed om te weten dat Christenen beginnen met vasten op aswoensdag, de dag na carnaval. Veertig dagen lang,  tot aan Paaszaterdag. Er zijn wel de nodige overeenkomsten in het vasten zoals: BEZINNING, dus ‘wat doe ik hier’, hoe leef ik, hoe leef ik samen met anderen, wie ben ik? Hoe kan ik mijn leven inzetten voor anderen?”

Celik: “De (Nederlandse) moslims vasten tussen zonsopgang en zonsondergang en ik ben er mee opgegroeid als tiener.  Tijdens deze periode mag er niet gegeten en gedronken worden, dus ook geen water! In principe is het een kwelling, dat geef ik toe”, aldus Celik. “De betekenis is echter: ‘Eerst doen en dan begrijpen’. Ik vroeg mijzelf af, of er een mogelijkheid is in het leven door iets minder te doen je eigenlijk meer ontvangt. De ramadan voor de Nederlandse Moslim is niet een fysieke uitdaging maar het is een periode van persoonlijke groei, zelfreflectie, en verbondenheid met andere mensen.”


Na afloop werd er aan alle tafels doorgesproken over dit onderwerp, en dat ging aan de tafel waar ik zat aardig de diepte in en werd er bijna vergeten dat er ook nog een maaltijd moest worden genuttigd.  Dus met elkaar het gesprek blijven aangaan, en wellicht doen we dat soms nog te weinig!!

Maaltijd

Er werd een maaltijd voor alle aanwezigen uitgeserveerd en dit alles dankzij de fantastische vrijwilligers, de mensen  achter de schermen. Deze gepassioneerde vrijwilligers stonden al vanaf 14.00 uur in de keuken om uiteindelijk de aanwezigen te verblijden met een heerlijke maaltijd!

Het smaakt naar meer hoorde ik iemand zeggen en daar bedoelde diegene niet alleen de maaltijd mee, maar de mooie gesprekken met elkaar die werden gevoerd. Ik sprak diezelfde avond iemand

uit de voetballerij en die zei het ook wel mooi: ‘Elkaar niet meer begrijpen, drijft ons bij elkaar weg, zoals twee bootjes elk een andere kant opvaren. Je moet maar zien waar en of ze elkaar weer treffen.

De twee bootjes op deze avond voeren dezelfde kant op………….”

Tekst en foto’s: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist