Kristina Benjocki met Weaving Resilience in Museum Rijswijk

Kristina Benjocki, TABLEAUX VI-VII, LA COMPOSITION, Installatie van tien handgeweven tapijten. Katoen, linnen, jute, mohair en aluminium, 2022 (foto: Museum Rijswijk)

Van 14 april tot 9 juni is in Museum Rijswijk de tentoonstelling Kristina Benjocki. Weaving Resilience te zien.

Museale solotentoonstelling

Deze tentoonstelling is de eerste museale solotentoonstelling in Nederland van Benjocki (1984).

Museum Rijswijk brengt in de tentoonstelling haar belangrijkste werken van textiel samen inclusief de grootschalige textielinstallaties Study of Focus (2014), Ground Bindings (Nada, Gizela, Tereza) (2019), TABLEAUX VI-VII, La Composition (2022) en Writing the Unspeakable (2024).

Naast textiel is er een nieuwe serie werken op papier te zien.

Voormalig Joegoslavië

De kunstenaar woont al bijna twintig jaar in Nederland, maar groeide op in Zrenjanin, een van de grootste textiel producerende steden in het voormalig Joegoslavië, het huidig Servië. De traditie van weven is nauw verbonden met de manier waarop voorgaande generaties vrouwen in Benjocki’s familie wisten te overleven. Het werken met garen was cruciaal voor het ondersteunen van hun gezin als alleenstaande moeders in verschillende tijden: tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de tijd van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië en na het gewelddadige uiteenvallen ervan.

Textielkunst

De tentoonstelling Kristina Benjocki. Weaving Resilience brengt de gendergerelateerde associaties van weven samen om trauma én genezingsproces voelbaar te maken. In de context van haar biografische achtergrond gebruikt Benjocki textielkunst om door geheugen en geschiedenis, ambacht en industrie, maken en denken te navigeren en om de draden van de menselijke veerkracht te tonen.

Museum Rijswijk

Museum Rijswijk verzamelt, bewaart en presenteert de geschiedenis van Rijswijk. De accenten liggen op Rijswijkse kunstenaars, kunst gemaakt in Rijswijk, de Vrede van Rijswijk en de dichter Tollens die in het huidige museumgebouw heeft gewoond.

Daarnaast vindt er elk jaar een  Papier (even jaren) of Textiel Biënnale (oneven jaren) plaats dat een overzicht toont van de actuele, internationale stand van zaken op het gebied van papier- en textielkunst.

De rest van het jaar is er altijd een tentoonstelling te zien van een of meerdere hedendaagse papier- of textielkunstenaars met een actueel thema. 

U vindt het museum in de Herenstraat 67 in Oud Rijswijk.

Meer informatie vindt u hier.

Deze artikelen heeft u misschien gemist