Burgemeester doet oproep: mail mij als je je bedreigd voelt

Burgemeester Huri Sahin roept vrouwen die zich bedreigd voelen op persoonlijk contact met haar op te nemen via e-mail.

“Als je denkt: ik voel me niet veilig, maar ik weet niet wat ik kan doen, mail mij”, zegt de burgemeester bij Omroep West. “Als het om een zeer onveilige situatie gaat, moet je meteen 112 bellen. Maar als je niet weet wat je moet doen en met mij een gesprek wilt, mail mij dan”, zegt ze. “Ik zeg niet dat dit dé oplossing is. Maar het kan wel versnellend werken.”

Vrouwenmoord

Huri Sahin doet haar oproep naar aanleiding van twee moorden op vrouwen door hun partners in Rijswijk vorig jaar. Hierna ontving de burgemeester een e-mail van een bezorgde vrouw.

“Ze mailde mij: ik word niet goed geholpen. Ik heb doodsangsten. Dan kun je er lang over vergaderen, maar ik heb gevraagd om een gesprek”, aldus de burgemeester. “Dat gesprek heeft ook plaatsgevonden. Het is helaas waar, maar door mijn bemoeienis is die zaak serieuzer genomen. De man is aangehouden en de vrouw is in veiligheid. Ik heb daarna nog regelmatig contact met haar gehad.”

Gebiedsverbod

Sahin benadrukt in het interview bij Omroep West dat ze als burgemeester direct bepaalde instrumenten kan inzetten, zoals een gebiedsverbod of andere maatregelen. Ze kan ook extra handhaving of politietoezicht regelen, en in extreme gevallen zelfs camera’s laten plaatsen.

Veel regels

De oproep om haar persoonlijk te mailen is geen kritiek op de officiële instanties. “Ik geloof dat de instanties van toegevoegde waarde zijn. Maar ik zou willen dat we veel meer nadenken. Elke situatie is verschillend. Er zijn veel regels waardoor we ons laten belemmeren, denk aan AVG, waardoor we soms lang wachten: kunnen we bepaalde informatie onderling wel delen? Dat helpt de slagkracht niet”, zegt burgemeester Sahin. “In eerste instantie twijfelde ik nog of ik dit wel moest doen, maar toen dacht ik: waarom niet? Elke vrouw die ik kan helpen is er één.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist