Les in de frisse buitenlucht met wethouder Mark Wit
Gisteren was het Nationale Buitenlesdag. Dat is een dag waarop in heel Nederland zoveel mogelijk scholen de klaslokalen verruilen voor les in de frisse buitenlucht. Zo ook in Rijswijk.
Samen met de wethouder rekenen
De leerlingen van Montessorischool Parkrijk gingen gisteren samen met wethouder Mark Wit (groen en openbare ruimte) aan de slag met taal en rekenen in het recent geplante Tiny Forest in RijswijkBuiten.
Pranish uit groep 7 had tussen het rennen door even tijd om te vertellen wat hij zo leuk vindt aan Buitenlesdag: “We zijn nu een rekenopdracht aan het doen. We moeten eerst rennen naar de vragen en dan het antwoord terugbrengen naar de juf. Ik heb niet echt het gevoel dat ik met rekenen bezig ben zo. Het is vooral erg leuk!”
Isa en Erva uit groep 6 hadden er ook veel plezier in. De wethouder hielp in hun groepje mee en dat was wel fijn: “Er zaten echt moeilijke vragen tussen. Met breuken enzo. Bij sommige had je echt een rekenmachine nodig, want hoofdrekenen is nog wel moeilijk soms. Gelukkig heeft die meneer ons goed geholpen.”
Tiny Forest
Eind vorig jaar is in RijswijkBuiten een Tiny Forest aangelegd in samenwerking met IVN Natuureducatie en Montessorischool Parkrijk. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Naast de tweehonderd vierkante meter groen is er ook een verzamelplek met zitgelegenheid.
Het Tiny Forest is om de hoek van Montessori Kindcentrum Parkrijk. Ook los van de Nationale Buitenlesdag kunnen de leerlingen schoolopdrachten maken in het Tiny Forest. Dit biedt de kinderen een hele andere beleving dan les krijgen in de klas.
“Buitenles bevordert de intrinsieke motivatie van leerlingen en frisse lucht ondersteunt de aandacht en prestaties van kinderen. Dit werkt door zodra ze weer naar binnen gaan. Als lessen worden gegeven in een groene omgeving, op een natuurrijk schoolplein bijvoorbeeld, levert dit nog eens extra voordelen op voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen”, aldus IVN Natuureducatie.
Lesgeven in Tiny Forest
Docent Vandana Lange vertelt dat de leerlingen vaker naar buiten gaan om les te krijgen in het Tiny Forest. Ook kunnen ze zelfstandig of in kleine groepjes hier naartoe om opdrachten te maken. “Ze krijgen dan een tasje mee met spullen die ze kunnen gebruiken. Zoals je ziet zijn ze lekker aan het rondrennen en hebben ze helemaal niet door dat ze met rekenen bezig zijn. Ze zijn vooral met elkaar bezig, ze werken op een andere manier samen en ze hebben er veel plezier in.”
“De leerlingen hebben ook geholpen toen de bomen geplant werden. Toen waren ze al erg enthousiast. Dat is alleen maar meer geworden”, zegt Vandana. “Nu gaan we regelmatig naar buiten om de bomen op te meten. Dit doen we periodiek en hier maken we dan een grafiek van. Zo leren de kinderen ook veel nieuwe dingen.”
Anneloes van de Graaff, directrice van Montessorischool Parkrijk vult aan: “Het is heel fijn dat het Tiny Forest om de hoek zit zodat dit mogelijk is. Elke school zou een Tiny Forest moeten hebben!”
Klimaatbestendigheid en biodiversiteit
Ook wethouder Mark Wit is blij dat er een Tiny Forest in RijswijkBuiten is en dat de leerlingen daar goed gebruik van maken: “Groen in de wijk is belangrijk. Het versterkt de biodiversiteit, maakt onze lucht schoner en zorgt ervoor dat we ons prettiger voelen. Een groen schoolplein, of zoals hier een Tiny Forest om de hoek van de school, heeft naast de positieve effecten op de klimaatbestendigheid en biodiversiteit van de omgeving ook positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Met meer beweging en spelelementen kunnen leerlingen cognitief beter presteren. En het is zo te zien vooral ook erg leuk.”
Dat blijkt wel uit de reactie van de leerlingen. Als de wethouder vraagt of ze buitenles leuk vinden, klinkt er een luide “JA!”
Bron: gemeente Rijswijk