Terugblik op een jaar van Buurtbemiddeling

Coördinator Buurtbemiddeling Laura Haket (foto: Welzijn Rijswijk)

De afdeling Buurtbemiddeling van Welzijn Rijswijk waant zichzelf soms net de Rijdende Rechter. Ook het afgelopen jaar liepen de emoties in de wijken soms hoog op en ziet Welzijn Rijswijk een toename in complexe zaken.

Jaarreportage

De jaarrapportage geeft inzicht in het afgelopen jaar van Buurtbemiddeling. “We hebben het afgelopen jaar een lichte toename in het aantal zaken gehad, bijna negentig zaken. Maar we zien vooral dat de zaken die we in behandeling nemen zwaarder zijn dan in de jaren daarvoor het geval was”, vertelt coördinator Buurtbemiddeling Laura Haket. “De meeste meldingen (20) komen uit Oud Rijswijk, Bomenbuurt, Havenkwartier, Welgelegen en Rembrandtkwartier.”

Drugs- en alcoholverslaving

Buurtbemiddeling krijgt ook steeds meer zaken die overduidelijk niet bij hen horen. Zoals meldingen over buren met een drugs- of alcoholverslaving. Inwoners die eigenlijk niet in staat zijn om thuis te wonen. Het is dan lastig uit te vinden bij wie die zaken wel horen. Ook zaken waarin de bemiddelaars te maken krijgen met agressie neemt toe.

Geluidsoverlast

Jaarlijks gaan veruit de meeste zaken over geluidsoverlast. Dat was ook het afgelopen jaar het geval (54%). Daarnaast neemt het aantal meldingen over dieren (zoals het voeren van vogels) en camerabezit toe waarbij mensen zich (terecht of onterecht) bekeken voelen.

Op eigen kracht

Toch zijn er ook succesverhalen te delen. Bijvoorbeeld in een zaak over het voeren van vogels. Een inwoner meldde last te hebben van een buurman die vogels voerde. De melder was wel eens in gesprek gegaan met de buurman maar het kwartje was niet echt gevallen. Toen Buurtbemiddeling aan de deur klopte van de buurman, was het probleem zo opgelost. De buurman had zich niet gerealiseerd dat het zo’n probleem was. Hij zou zelf wel even contact opnemen met de melder. “Die zaken kunnen we niet genoeg hebben”, vertelt Laura met een glimlach.

Taal steeds vaker een barrière

Ook het niet spreken van de Nederlandse taal vormt nog wel eens een probleem. Binnen Welzijn Rijswijk zijn er wel mensen die kunnen vertalen van en naar het Arabisch, maar die zijn er helaas niet voor Oost-Europese talen zoals Pools, Oekraïens en Russisch.

Nieuwe vrijwillige buurtbemiddelaars van harte welkom

“We hebben een mooi team van vrijwillige bemiddelaars. Voor de ideale bezetting zouden we graag nog enkele bemiddelaars verwelkomen”, vertelt Laura tot slot. “Het is een onwijs leuke functie met veel uitdaging. Je moet goed kunnen luisteren, je onpartijdig kunnen opstellen en in een gesprek op zoek gaan naar de diepere laag: waar gaat het nou echt om? Dus voel je je geroepen, meld je dan zeker bij ons aan! Mediators in opleiding zijn bij ons ook van harte welkom; je kan snel ervaring opdoen en PE-punten halen voor je MFN-beroepsregistratie.”

Bron: Welzijn Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist