VVD Rijswijk bang voor nieuw waterbedeffect door bijplaatsen Haags afval

‘De VVD Rijswijk vreest dat als gevolg van hogere boetes in combinatie met strenger toezicht het probleem van Den Haag zich gaat verplaatsen naar Rijswijk’. VVD-gemeenteraadslid Udo Oelen (foto) heeft schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de handhaving op bijplaatsen van afval. De liberalen zijn bang voor het ontstaan van een nieuw waterbedeffect.

De VVD Rijswijk heeft kennisgenomen van het voornemen van het college van B&W van de gemeente Den Haag om fors hogere boetes te gaan opleggen voor het illegaal bijplaatsen van afval naast ondergrondse containers. Met name in enkele wijken die naast Rijswijk liggen, zoals in de Oudemansstraat in de wijk Laakkwartier, net over de gemeentegrens, is het bijplaatsen een groot probleem.

Cameratoezicht
De gemeente Den Haag wil cameratoezicht inzetten op die plekken waar de problemen het grootste zijn. Binnen de gemeenteraad van Rijswijk is door verschillende partijen al meermalen aandacht voor dit probleem gevraagd, zonder dat dit zichtbaar tot concrete resultaten heeft geleid. De VVD Rijswijk vreest dat als gevolg van hogere boetes in combinatie met strenger toezicht het probleem van Den Haag zich gaat verplaatsen naar de buurgemeente. Rijswijk heeft al eerder met deze vorm van een waterbedeffect te maken gehad, denk aan het betaald parkeren en de verkamering.

Om deze reden stelt de VVD Rijswijk de volgende vragen aan B&W:

  1. Is het college bekend met de voornemens van de gemeente Den Haag om boetes te verhogen voor bijplaatsen van afval in combinatie met strenger toezicht?
  2. Deelt het college de zorg van de VVD Rijswijk dat als gevolg van de maatregelen van Den Haag er een verhoogd risico is dat het probleem zich naar buurgemeente Rijswijk gaat verplaatsen met als gevolg dat er meer afval naast containers in Rijswijk worden geplaatst?
  3. Is het college het met de VVD Rijswijk eens dat de gemeente nu nog sneller en steviger werk moet gaan maken van de handhaving op illegaal bijgeplaatst afval?
  4. Overweegt het college, naast het reeds toegezegde cameratoezicht, ook de bedragen voor illegaal bijplaatsen in Rijswijk te verhogen?

Deze artikelen heeft u misschien gemist