Verkeerswethouder Keus ziet ‘donkere wolken’ boven het openbaar vervoer

De Rijswijkse verkeerswethouder Jeffrey Keus had dinsdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad slecht nieuws over het openen van de dertien onlangs, tijdelijk, door vervoersmaatschappij HTM in de regio gesloten halten. In Rijswijk gaat het om drie tramhalten bij de Vlietbrug (tram 1), Broekpolder (tram 15) en Treubstrat (tram 17). “Het effect van de corona crisis heeft een structureel financieel karakter. Het Rijk compenseert het OV voor 2022, maar heeft voor volgend jaar nog geen toezegging gedaan, en dat is heel slecht nieuws.

Om deze tijdelijk opgeheven halten weer te openen is niet opportuun, daar is nu gewoon geen aanleiding voor”, aldus de vertrekkende wethouder naar aanleiding van vragen van Rijswijks Belang en D66 tijdens de vergadering. Keus zei tevens geen aanwijzing te hebben dat de halten na de volgende herijking eind juni, wanneer de 23 gemeentes van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) bij elkaar komen, weer open zullen gaan.

Keus: “Wel blijf ik benadrukken dat het nog steeds een tijdelijke maatregel is, voor de gemeente Rijswijk is het niet aan de orde dat deze halten permanent gesloten zullen worden. Mocht er om wat voor reden dan ook aanleiding zijn die halten wel te heroverwegen, zonder daarvoor alternatieven aan te bieden, dan kunt u zich voorstellen dat dat samen zal gaan met financiële gevolgen voor Rijswijk”, aldus Keus. De pessimistische wethouder wees de gemeenteraad op de nieuwe realiteit, waarin mensen veel meer thuis zullen gaan werken, met als gevolg financiële schade voor het ov. De gemeenten die samen de MRDH vormen zijn mede afhankelijk van de financiële middelen die het Rijk ter beschikking stelt.

Met name het sluiten van de halte aan de Treubstraat in Rijswijk (tramlijn 17), kan op veel weerstand van de buurtbewoners rekenen. Zij wijzen op het wooncomplex in hun buurt waar de bewoners, meest 70+, na het verdwijnen van de halte nu 700 meter moeten lopen naar de dichtstbijzijnde stopplaats. Afgelopen maart kwamen de bewoners van de wooncomplex nog massaal in opstand tegen het verdwijnen van ‘hun’ halte.

Eind juni komt de Metropoolregio weer bij elkaar en wordt  besloten of de huidige situatie wel of niet wordt voortgezet. 

Deze artikelen heeft u misschien gemist