Plan ‘het nieuwe inzamelen’ Rijswijk voorlopig stop gezet

foto: Rijswijks Belang

De gemeente Rijswijk stopt per direct met het project ‘het nieuwe inzamelen’. Een door vijf partijen ingediende motie, met als hoofdindiener Rijswijks Belang, werd met 17 stemmen voor en 13 tegen aangenomen. Rijswijks Belang, Beter voor Rijswijk, Wij, VVD Rijswijk en CDA Rijswijk stemden voor. Omdat de motie “teveel vraagtekens” gaf stemde D66 tegen, evenals PvdA Rijswijk, Christen-Unie, GroenLinks en de Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid.

Kliko’s
Volgens fractievoorzitter Marc Weterings van RB ontving hij de afgelopen dagen een stortvloed van klachten van bewoners afkomstig uit onder meer Steenvoorde Zuid, de Strijp en de Bomenbuurt. De kritiek van de insprekers voorafgaande aan de vergadering op het plan van de gemeenten, loog er bepaald niet om.

Ook de mailbox van de gemeente kon de klachten van de bewoners niet meer aan. Bij ‘het nieuwe inzamelen’ draait het allemaal om het plaatsen van kliko’s (mini containers) in voortuinen van de bewoners in bovengenoemde wijken, met als gevolg een ‘aanslag’ op de voortuinen. Rijswijk wil snel actie ondernemen om het aantal kilo’s restafval in de gemeente aan te pakken bijvoorbeeld door het beter laten scheiden of het produceren van minder afval.

Ed Braam, namens zijn partij Beter voor Rijswijk, vond dat de kliko’s bij de betrokken bewoners ‘door de strot’ zijn geduwd. “Er was geen keuze voor groot of klein, het wordt gewoon als verplichting gezien de kliko’s te accepteren. Dit is een misser van de eerste orde”, aldus Braam, voorstander van het ‘on hold’ zetten van het plan. Ook de woordvoerder van Wij Rijswijk, Anthony Zagbhi, zei geschrokken te zijn over het gebrek aan communicatie tussen gemeente en bewoners. “De bewoners hebben een brief ontvangen zonder dialoog, inderdaad de kliko’s zijn de bewoners door de strot geduwd”.

Coen Sleddering, fractievoorzitter VVD: “Het draagvlak van dit nieuwe plan is smal. De verontwaardiging bij de bewoners is terecht. Even ‘on hold’ en ga met de burgers in overleg. Hier faalt het beleid”. Menno van Enk (CDA): “De communicatie tussen Avalex en de inwoners is volledig verstoord. Mijn fractie pleit voor het stopzetten van de huidige uitrol en om te gaan luisteren naar de bewoners. In de uitvoering van dit plan is het misgegaan.”



Wethouder Armand van de Laar (foto boven), plaatsvervanger voor de afwezige portefeuillehouder Mark Wit, gaf toe dat er in de communicatie met de bewoners iets was misgegaan en bood, namens het college, zijn excuses aan. “Dit is geen overheid waar wij voor willen staan. Het gaat om een uitrol van 2300 adressen, dat verdient een goede communicatie”, aldus de geplaagde wethouder. Sleddering ‘wist niet wat hij hoorde’ toen Van de Laar meedeelde dat vanochtend, woensdag, opnieuw een lading nieuwe kliko’s door Avalex zou worden bezorgd, en hij niet wist of hij deze vrachtwagen nog tegen kon houden. “Eén telefoontje is genoeg”, brieste Sleddering de wethouder toe. Deze beloofde de uitrol tegen te houden en de reeds geleverde containers zo snel mogelijk op te halen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist