Vakantieverhuur met vergunning vanaf nu 30 dagen per jaar mogelijk in Den Haag

Vanaf komende maandag, 2 augustus 2021, kunnen inwoners van Den Haag een vergunning aanvragen voor de verhuur van hun woning, bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Het verhuren mag maximaal 30 dagen per jaar. Woningonttrekking door permanente vakantieverhuur wordt zo voorkomen en het toezicht verscherpt.

Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn): “Tot voor kort mocht vakantieverhuur eigenlijk niet. Maar we zagen het steeds meer toenemen, waardoor reguliere woningen van de markt verdwenen. Dit is zeer ongewenst in tijden van woningnood. Nu zorgen we ervoor dat vakantieverhuur ook daadwerkelijk vakantieverhuur is. Ga je een week op vakantie, dan kun je je huis verhuren via bijvoorbeeld Airbnb. Met een vergunning en een registratienummer kan iedereen vanaf nu maximaal 30 dagen per jaar een woning verhuren aan toeristen”.

Landelijke wet toeristische verhuur
De komst van de landelijke Wet toeristische verhuur maakt het mogelijk voor gemeenten om regels op te stellen die vakantieverhuur van woningen mogelijk maken, zonder dat woningen structureel verdwijnen van de markt.
Wethouder Balster: “We hebben elke woning in de stad nodig. Woningen zijn geen verdienmodel. Daarom staan we structurele verhuur niet toe. Partijen die via verhuurplatforms permanent woningen verhuren, krijgen met stevige handhaving te maken. Dat was al zo, maar dat wordt met de komst van de wet makkelijker. Geen vergunning en geen registratienummer betekent direct een boete”.

Verbod vakantieverhuur
Jarenlang gold in Den Haag feitelijk een verbod op vakantieverhuur van woningen. Hoewel de regels het niet toestonden om een woning te verhuren, greep de gemeente alleen in als woningen structureel werden onttrokken uit de woningvoorraad. De Raad van State zette hier begin vorig jaar een streep door. Sindsdien was toeristische verhuur in Den Haag verboden.

Andere verhuurvormen
De gewijzigde huisvestingsverordening regelt naast de vakantieverhuur via verhuurplatforms ook de verhuur van woningen als bijvoorbeeld een bed & breakfast of pied à terre. Wethouder Balster: “Haagse wijken en buurten moeten aangenaam zijn om te wonen en leefbaar blijven. Wonen staat in de nieuwe regels dan ook op nummer één”.

Aanvraag vergunning
Een vergunning aanvragen kan vanaf komende maandag op www.denhaag.nl/toeristischeverhuur.
Het registratienummer ontvangt de aanvrager direct. Vanaf dat moment mag er geadverteerd worden. De vergunning volgt binnen maximaal 8 weken, als de aanvraag en woning voldoen aan de voorwaarden. Vanaf dat moment kan de woning daadwerkelijk verhuurd worden.

Op www.denhaag.nl/toeristischeverhuur staat ook meer informatie over de nieuwe regels en de voorwaarden.

Deze artikelen heeft u misschien gemist