Ook staatssecretaris V&J mengt zich in discussie asielzoekerscentrum Rijswijk

Het voormalig asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg, Rijswijk

Ankie Broekers-Knol, de demissionaire VVD-staatssecretaris van het ministerie van Justitie & Veiligheid (V&J) heeft regelmatig contact met de gemeente Rijswijk over de mogelijke opvang van Afghanen in het asielzoekerscentrum (AZC) in de Plaspoelpolder. Dat liet ze dinsdag weten in het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer naar aanleiding van een vraag van kamerlid Joost Eerdmans (JA21) over de hoge asielstroom waar momenteel sprake van is. De asielstroom is op dit moment zo groot dat alle opvanglocaties in het land bezet zijn.

Diverse instanties, zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), alsmede Jaap Smit, Commissaris van de Koning (CdK) in Zuid-Holland, doen daarom een beroep op de gemeente Rijswijk het AZC, dat volgens afspraak in november de poorten sluit, langer open te houden voor de opvang van Afghaanse evacués. De sluiting van het AZC is in de lokale Rijswijkse politiek nog steeds voer voor discussie. Na een interpellatie van het lid Don Ceder van de ChristenUnie die expliciet vroeg naar de situatie in Rijswijk, deed Broekers dinsdag nogmaals een oproep op de gemeente na te denken over een langere openstelling.

De staatssecretaris liet weten begrip te hebben voor de gemaakte afspraak het AZC na vijf jaar te sluiten, vooral omdat hierover afspraken zijn gemaakt met de inwoners van Rijswijk. Omdat het Kabinet onlangs heeft aangegeven nog ruim 2.000 Afghanen naar Nederland te willen halen, is Broekers echter nog dringend op zoek naar gewenste opvang. Broekers liet tijdens het vragenuur weten regelmatig met gemeenten, waaronder Rijswijk, contact te hebben met de vraag of men bereid is het AZC toch nog langer open te houden. Dat contact gaat via de burgemeester, door middel van een brief of door middel van een telefoontje, soms zelfs met een bezoekje. “Met het langer openhouden van het centrum zou men ons enorm helpen, mensen die vluchten voor oorlog en geweld verdienen onze bescherming”, deed de staatssecretaris nogmaals een beroep op de gemeente voor het langer openhouden van her AZC.

Deze artikelen heeft u misschien gemist