VVD-er Werner van Damme: vreemde eend in de bijt nieuw college Rijswijk

Op de lijst van de onlangs bekend geworden kandidaat-wethouders in Rijswijk staat één naam van een voor het grote publiek nog onbekende lokale politicus, Werner van Damme. Weliswaar is ook kandidaat-wethouder Gijs van Malsen (PvdA) nog niet zo lang bekend bij mensen die de lokale Rijswijkse politiek op de voet volgen, maar deze van huis uit sterrenkundige, liet al nadrukkelijk van zich horen, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart waren begonnen.

Drs. Van Damme woont sinds 2006 in de Bomenbuurt, bij de haven. Hij heeft drie schoolgaande kinderen, waar het maar enigszins kan helpt hij de school waar zijn kinderen hun lessen volgen. Van Damme studeerde van 1993 tot 1999 bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In een nieuwsbrief van zijn partij uit 2018 laat hij weten werkzaam te zijn als ambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van openbare orde en veiligheid.  Daarvoor was hij werkzaam bij een ander ministerie, BzK. Op facebook laat hij weten door zijn professionele achtergrond goed bekend te zijn met de overheid en met veiligheidsvraagstukken. Van Damme  was mede auteur van het lokale verkiezingsprogramma van de VVD voor de afgelopen verkiezingen en tevens penningmeester van de Rijswijkse VVD. In zijn vrije tijd voetbalt Van Damme in de Schilp, tennist hij op Welgelegen en staat hij langs de lijn bij de Rijswijksche Hockey Club om zijn kinderen aan te moedigen. Voorafgaande aan de recente gemeenteraadsverkiezingen schrijft Van Damme op facebook: ‘Rijswijk voelt als thuis en is mijn thuis: een veilige, knusse en goed bereikbare stad. Als raadslid wil ik graag aan de slag om onze stad zo te houden. En te zorgen dat we verstandig met belastinggeld omgaan. Rijswijk verstandig maken, er is veel te doen”.

Van Damme, vijfde op de kandidatenlijst, haalt niet genoeg stemmen voor het raadslidmaatschap, maar wordt nu wel door zijn partij voorgedragen om gezamenlijk met de burgemeester en de overige vier kandidaat-wethouders, het nieuwe college van Rijswijk te gaan vormen.

Naar verwachting wordt het nieuwe college eind van deze maand benoemd of beëdigd. Naast Van Damme en Van Malsen zijn Larissa Bentvelzen (Beter voor Rijswijk), Mark Wit (GroenLinks) en Armand van de Laar (D66) vanuit de onderhandelende partijen voorgedragen als kandidaat-wethouders.

Deze artikelen heeft u misschien gemist